top of page

A segítség a Dunán is a vízről érkezik

Vízre bocsátották az első dunai vízimentő hajót

Március 28-án a Viking Yacht Club Marina-parti kikötőjében ért először vizet az a sürgősségi mentőhajó, amely négyéves előkészítési és szervezési munka eredményeként a mostani műszaki átadást követően hamarosan a Dunán tölt majd be a balatoni vízimentéshez hasonló mentési, baleset-megelőzési szerepet. A kezdeményezés a Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

A már korábban megkezdett egyeztetések befejeztével az Országos Mentőszolgálat háttértámogatásával, a Vízimentők szakszolgálata szakértelmére támaszkodva üzemel majd a mentőhajó. Kezdetben csak nappal, majd ezt követően már nyújtott műszakban a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig, a későbbiekben kiterjesztve az útvonalat a Szentendrei-sziget kis-dunai oldalára, és végül a Szentendrei-sziget nagy-dunai oldalára is.

A Fővárosi Vízművek anyagi támogatásával megvásárolt és átalakított, a Főváros ivóvízbázisainak helyet adó északi és déli Duna-szakaszon szolgálatot teljesítő hajót az ötletgazdák reményei szerint újabb járművek beszerzése követi, amelyek a vízimentési szolgálat fejlesztésével együtt járulnak majd hozzá a folyót használók, a Duna kijelölt szakaszain fürdőzők, illetve a vízisportokat űzők nagyobb biztonságához.


bottom of page