top of page
Vízi baleset megelőzési oktatás általános iskolásoknak

Nem múlik el év, hogy ne kerüljenek a hírekbe bosszantó, szakszerű oktatással könnyen megelőzhető vízparti tragédiák, amelyek áldozatai nem ritkán az általános iskolás korosztályból kerülnek ki. Amíg egy gyermek a szülők strandolásra, vízbe ugrálására vonatkozó intelmeit túlzó óvatoskodásnak tekinti és a legtöbb esetben elengedi a füle mellett, úgy egy egyenruhás vízimentő szakszerű oktatása sokkal eredményesebb lehet a strandbalesetek, tragédiák megelőzésében.

A Wein János Alapítvány „Biztonságban a vízben, biztonságban a vízen” címen előadássorozatot tervez 2017. április-június időszakában Budapest számos általános iskolájában. Terveink szerint aAz Alapítvány sokéves vízimentési tapasztalattal rendelkező önkéntesei a 6-14 éves korosztály körében, a nyári szünidőt és strandszezont megelőző időszakban folytatnak figyelemfelhívó és oktató tevékenységet.

Fogadj örökbe egy szökőkutat! program

Budapest a vizek városa – mondják. Ez azonban, a fürdőkultúra iránt kevésbé érdeklődő fővárosiak és ide látogatók számára a Duna impozáns jelenlétén kívül alig tudatosodik. Budapesten Európa más nagyvárosaihoz képest kevés szabadtéri szökőkút van, ezek szinte mind a pesti belvárosban és a budai várnegyedben koncentrálódnak. Amennyire koncentráltan helyezkednek el ezek a kutak, annyira széles skálán mozog állapotuk is; a szárazon pusztulótól a graffiti felületként szolgáló, csordogáló kutakon áttól az impozáns, szépen karban tartott szökőkutakig.

A Wein János Alapítvány elhatározta, hogy az illetékes szervezettel  Főkert Zrt.-vel és az  kerületi önkormányzatokkal együttműködve megszervezi Budapest felújításra szoruló szökőkútjainak javítását, szépítéstét. Ezen a cél eléréséhez környezetünk, tereink és parkjaink szebbé tételéért tenni képes „örökbefogadó” vállalkozások, vállalatok, magánszemélyek hozzájárulása szükséges. Az örökbe fogadott kutakat egy plakettel is ellátnánk, amelyen szerepelnének az adott kút felújítását anyagi támogatással segítők. A donorok hozzájárulásával és az Alapítvány szervezésével 2017 folyamán megvalósulhat a fővárosi szökőkutak megújulása.

A dunai vízről mentés elindítása a VMSZ-el együttműködésben

 

A Wein János Alapítvány Alapító Okiratában céljául határozta meg többek között a vízi mentést, vízi balesetek megelőzését.

Az Alapítvány az elmúlt évek során előkészítő lépéseket tett annak érdekében, hogy a fenti célok között szereplő „vízi mentés, vízi balesetek megelőzése” cél az évek óta sikeresen működő balatoni vízimentéshez hasonlóan a Duna budapesti szakaszán is megvalósulhasson, ennek egyik alappillére a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás.

A infrastruktúra beszerzése és kiépítése jelenleg folyamatban van. A mentéshez szükséges speciálisan felszerelt hajó elkészült, és 2019. március 28-án a vízrebocsátása is megtörtént. Hivatalos rendszerbe állítása az Országos mentőszolgálattal egyeztetve nyár elején várható.

A vízimentés megszervezése több ütemben történik.

I. ütem – a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig – nappali műszakban
II. ütem – ugyanezen területen, de nyújtott műszakban
III. ütem – a Szentendrei-sziget kis-dunai oldalán
IV. ütem – a Szentendrei-sziget nagy-dunai oldalán

VMSZ-hajo-v5.jpg
Szigetmonostor volt úttörőtábor területének hasznosítása

 

A Fővárosi Vízművek Zrt. 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képezi a Szigetmonostor 069. hrsz. alatt rögzített ingatlan, a volt úttörőtábor területe.
 

Tekintettel a Wein János Alapítvány által ellátott közhasznú feladatokra, a Fővárosi Vízművek Zrt. szándéka az Alapítvány támogatása. Mivel a fent említett ingatlan felhasználható egyes, az Alapítvány tevékenységi körében feltüntetett célok megvalósítására, így a Fővárosi Vízművek az ingatlant az alapítvány számára ingyenes használatba bocsájtotta, a közérdek előremozdítása céljából ellenszolgáltatás nélkül.
 

A volt úttörőtábor területén környezetvédelmi nevelés, vízi tömegsport és vízimentő oktatás is lesz. A későbbiekben pedig a dunai vízről mentés egyik kikötő állomás pontja is a területen fog üzemelni.

bottom of page